HOME | 1. Date Biografice Vezi mai mult... |
2. Album fotografic Vezi mai mult... |
3. Cărţi, texte în volume colective, broşuri Vezi mai mult... |
4. Texte în reviste ştiinţifice Vezi mai mult... |
5. Texte în reviste de cultură Vezi mai mult... |
6. Petru Bogdan şi Universitatea Vezi mai mult... |
7. Petru Bogdan şi Fundaţia „Regele Ferdinand I” Vezi mai mult... |
8. Varia Vezi mai mult... |
9. La moartea lui Petru Bogdan Vezi mai mult... |
10. Expoziţie temporară Petru Bogdan Vezi mai mult... |
Profesorul Petru Bogdan a făcut parte din Consiliul Fundaţiei „Regele Ferdinand I”, în calitate de Rector al Universităţii din Iaşi, în perioada 1927-1932. A fost implicat în demersurile pentru înfiinţarea acestei instituţii încă din anul 1926. În perioada 1941-1944 a fost Director al Fundaţiei „Regele Ferdinand I” din Iaşi şi membru în Consiliul Fundaţiilor Culturale Regale ale României. Petru Bogdan s-a stins din viaţă la datorie, în noaptea de 28 spre 29 martie 1944, într-o cameră de hotel din Mediaş, în timpul acţiunii de evacuare a valorilor Fundaţiei. Pe data de 1 aprilie 1944 a fost înmormântat la Petroşani, la poalele Parângului, cu onoruri militare. Soţia sa, Elena Bogdan, a făcut în toamna anului 1945 demersurile necesare pentru deshumare. Reînhumarea lui Petru Bogdan a fost făcută pe data de 15 septembrie 1945 la Iaşi, în Cimitirul Eternitatea.
„Totuşi, a venit şi momentul când a trebuit să-i spunem că toate instituţiile au primit, chiar în ziua aceea, ordin de evacuare. Deci şi Fundaţia. Abia atunci a părut că-şi dă seama de adevărata situaţie. De unde fusese ca anesteziat, toată energia i s-a trezit; a alergat la Fundaţie şi a organizat grabnic încărcarea a două vagoane de cărţi şi plecarea lor, însoţite de persoane de încredere, în timp ce restul personalului împacheta documentele de valoare inestimabilă ale Bibliotecii Centrale. A organizat un mic adăpost, zidit, al Fundaţiei. Ca apucat de friguri, controla, supraveghea, nu se mai gândea la oboseală, într-un efort necontenit. Venea acasă şi mânca repede, pleca din nou. Atunci i-a venit în minte să salveze ceva şi din biblioteca personală, sub forma următoare: a donat Bibliotecii câteva colecţii pe care le avea. Astfel, «Evenimentul literar», «Viaţa Românească» - de la primul număr până la ultimul, din perioada ieşeană; revista ştiinţifică «V. Adamachi», «Contemporanul» în şase volume legate, cronicarii în patru volume, numere răzleţe din revistele «Ion Creangă» şi «Vestitorul satelor», din «Sburătorul» lui Eugen Lovinescu şi multe altele, au trecut în patrimoniul public. Spunea: «Fundaţia le poate salva; vor fi de folos în viitor»”.
Elena Bogdan, fragment din Petru Bogdan (1873-1944). Savantul, profesorul şi cetatea / Elena Bogdan, Iaşi, Polirom, 2018.
„A fost un om de laborator, ca şi unul de acţiune, un savant, ca şi un animator. Catedra ieşeană şi Fundaţia Regele Ferdinand au folosit de pe urma acestui bărbat vrednic, consacrat şi de universităţi străine, care i-au preţuit noile şi originalele procedee ştiinţifice, menite progresului cunoaşterii. Academia Română a pierdut un membru strălucit, legat încă din tinereţe de ea, când i s-a dat o bursă din fondul Adamachi. Fundaţiile Culturale Regale pierd un mare şi preţios colaborator, mort în slujba lor, în aceste dramatice clipe pentru neamul românesc”.
Fragment din articolul „Moartea profesorului Petru Bogdan”, în Revista Fundaţiilor Regale, nr. 5, 1944.
© 2023 Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu" Iaşi I Termeni şi condiţii