Simenschy 130 (1892-1968)

Simenschy expozitie

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi organizează luni, 6 iunie 2022, în Sala „B.P. Hasdeu”, o expoziție dedicată profesorului Th. Simenschy, prilejuită de împlinirea a 130 de ani de la naşterea filologului ieşean şi de venirea la Iaşi a Excelenţei Sale, Ambasadorul Indiei în România, domnul Rahul Shrivastava, care participă la conferința „Simenschy şi India” organizată de Ministerul Afacerilor Externe al României, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași.

Th. Simenschy a aparținut generației marilor profesori care s-au afirmat în perioada interbelică, desfășurând, timp de aproape șase decenii, o deosebită activitate didactică și științifică și rămânând în conștiința culturală a vremii ca un eminent elenist, latinist și orientalist. Opera sa este alcătuită din studii și volume de cercetări științifice originale, tratate universitare, manuale și ediții școlare, precum și din numeroase traduceri, îndeosebi din sanscrită și greacă. Între cele mai importante lucrări se numără „Gramatica limbii latine” (1924), „Gramatica limbii greceşti” (1935), „Gramatica lui Pāṇini: sintaxa cazurilor” (1957) și „Gramatica limbii sanscrite” (1959) - prima și singura de acest fel la noi -, primite călduros în țară și recenzate elogios și în străinătate. După Mihai Eminescu (care traduce gramatica sanscrită a lui Fr. Bopp), un mare interes pentru cultura indiană l-au avut George Coşbuc, Lucian Blaga, Mircea Eliade şi Sergiu Al-George. În domeniul filologiei, Th. Simenschy a tradus masiv direct din sanscrită, limbă pe care a învăţat-o singur: „Panciatantra” (1932) - „cel mai simplu și mai atrăgător tratat de înțelepciune din câte s-au scris vreodată” -, „Upanişade” (1937), „Kaṭha-Upaniṣad” (1937), „Povestea lui Nala”, adevărată perlă a literaturii universale, episod din vasta epopee Mahābhārata, pentru care a primit Premiul Academiei Române (1938), „Muṇḍaka-Upaniṣad” (1939) și „Bhagavadgītā” (1944), sinteză a spiritualităţii indiene.

Expoziția, realizată în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române - Filiala Iaşi, reuneşte câteva dintre lucrările şi studiile de filologie clasică şi indianistică ale savantului, traduceri din literatura sanscrită, scrisori şi manuscrise din colecțiile celor două biblioteci.

Expoziția va fi deschisă la ora 14.00 în prezența Excelenței Sale, domnul Rahul Shrivastava, Ambasadorul Indiei în România.

Realizatorii expoziției: Lăcrămioara Chihaia, Oana Coman, Cristina Gavrilean, Irina Sandu.

Simenschy 130
Simenschy 130
Deschiderea expoziţiei
Simenschy 130
Simenschy 130
Galerie de imagini

Sus