RoLiNest - Catalog virtual colectiv românesc

Acest catalog este un instrument de căutare şi regăsire a informaţiei bibliografice existente în mai multe biblioteci universitare şi de cercetare din România, biblioteci digitale şi biblioteci străine.

Catalogul naţional „RoLiNeST" a fost creat în 2005 în cadrul proiectului de cercetare NUSIDOC („Sistem Naţional Unitar de Informare şi Documentare Ştiinţifică şi Tehnică" ce a avut ca scop unificarea sistemelor de biblioteci) şi a inclus iniţial cataloagele online ale celor patru biblioteci centrale universitare (Iaşi, Bucureşti, Cluj şi Timișoara) şi al Bibliotecii Universităţii Politehnica din Bucureşti.

Este un instrument de căutare bazat pe interfaţa web în resurse eterogene de informare: de la cataloagele unor biblioteci la baze de date sau reviste electronice. Portalul de cautare RoLiNeST se bazează pe MetaLib, aplicaţie a firmei ExLibris, care partajează baze de date distribuite aflate pe servere conectate la Internet prin RoEduNet. În cadrul acestui sistem, bibliotecile actualizează şi întreţin local cataloagele proprii iar informaţia este regăsită de către utilizator în catalogul virtual partajat RoLiNeST. Cu ajutorul MetaLib utilizatorii au uşor acces la colecţiile bibliotecilor, pot obţine servicii adecvate necesităţilor de informare şi işi pot personaliza mediul de lucru. Selectarea metodelor şi criteriilor de căutare se realizează printr-o interfaţă prietenoasă, iar rezultatele căutării sunt prezentate în formă unică pentru toate resursele interogate.

Sus