Omagiu lui Eminescu




Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naţionale, reprezintă ziua de naştere a poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Este ziua în care celebrăm un mare creator, poet, prozator, publicist, gânditor, „omul deplin al culturii româneşti”.

Sub acest auspiciu, propunem publicului o expoziţie cu cea mai reprezentativă operă lirică din literatura română, Luceafărul. Aşa cum menţionează critica literară, Mihai Eminescu a lucrat la Legenda Luceafărului aproape zece ani, redactând peste şase sute de strofe în mai multe variante. În octombrie 1882, Mihai Eminescu citeşte în faţa Junimii forma finală a poemului, acesta fiind publicat în aprilie anul următor la Viena în Almanachul Societăţii Academice Social-Literare „România Jună”, în iulie în ziarul „Dunărea” din Brăila şi în august în revista „Convorbiri literare”. În decembrie 1883 la Editura Socec, sub îngrijirea şi cu prefaţa lui Titu Maiorescu, apare volumul Poesii care cuprindea 61 de poezii, între care şi Luceafărul.

În cei 134 de ani de la publicare, poemul a apărut în numeroase ediţii, a fost tălmăcit în peste 60 de limbi şi a fost sursă de inspiraţie pentru pictori, graficieni şi compozitori.

Sus