„Ocolul lumii în 80 de minute. După Jules Verne”,


expozitie

Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași vă așteaptă marți, 14 martie, de la ora 18.30, la vernisajul expoziției „Ocolul lumii în 80 de minute. După Jules Verne”, realizată de istoricul de artă Adina Nanu.

„Expoziția ne invită să urmărim cum și-a închipuit Jules Verne Ocolul lumii pe vremea lui, în 1872. Este o fantezie menită să stârnească imaginația, nu o reconstituire fidelă a unor fapte reale, nici relatarea unui studiu științific, ci un fel de ilustrare a unei cărți în care desenele sunt înlocuite cu veșminte și obiecte autentice care ar fi putut fi văzute la sfârșitul secolului al XIX-lea de către Jules Verne și eroii săi.

În colecția noastră se adunaseră, din călătoriile noastre, ale rudelor și prietenilor, tot felul de costume și amintiri, păstrate în cufere și geamantane, și care se cereau scoase la vedere. Prezentarea lor ca văzute prin ochii lui Jules Verne le învăluie în atmosfera poetică a sfârșitului secolului al XIX-lea, secolul romantismului, mutând accentul comunicării de la documentar la trăirea artistică a imaginilor. Privitorul e invitat să intre în roman, să trăiască alături de personajele lui mai ales prin senzațiile, emoțiile și sentimentele pe care le resimte. Compozițiile care reconstituie etapele călătoriei urmăresc evocarea unor atmosfere specifice din Londra și Paris, din Egipt, India, China, Japonia și SUA.

Expoziția noastră pare, la prima privire, o etalare statică a deosebirilor din aspectul oamenilor. Acestea interesează astăzi când informația circulă prin internet cu viteza fulgerului și pe tot globul pământesc toată lumea poartă blugi și tricou, iar diferențele dintre neamuri, așa zisul specific național, au devenit un reper salvator mai ales pentru turiști.

Scopul principal al expoziției noastre este însă mult mai însemnat: antrenarea publicului de toate vârstele în trăirea artistică a imaginilor vizuale.

Sperăm ca vizitatorii să plece din expoziția noastră ceva mai agale, atenți la imaginile pe care le întâlnesc la tot pasul, la aspectul trecătorilor și al caselor. Să nu fugă încontinuu, cu ochii pe ceas, ca eroii lui Jules Verne ocolind pământul, ci să se oprească în loc și să se bucure de ceea ce văd”, detaliază istoricul Adina Nanu.

Expoziția poate fi vizitată gratuit până pe 30 aprilie, în Galeriile Fundației Regale - Cupolă.

ADINA NANU predă de peste 50 de ani cursuri de Istoria Artelor, Educație vizuală, Stiluri în costum și decor și a Costumului la Universitatea Națională de Arte și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, din București. În decursul anilor, a alcătuit o colecţie de costume autentice din secolele XIX și XX, cu piese din familie, de la rude și prieteni, pe care a folosit-o drept material didactic la cursuri. Este autoarea a peste 30 de volume de istoria artei. Are meritul extraordinar de a fi prima, și deocamdată singura autoare româncă care a avut prilejul de a scrie despre istoria costumului („Artă, Stil, Costum”, Editura ,Meridiane, 1976).

În 2001, pentru studenţii UNATC a publicat „Arta pe om”. În anul 2009, a publicat „Bărbatul și moda”, carte scrisă împreună cu criticul de modă român Ovidiu Buta.

Din 1975 este membră INSEA – International Society for Education through Art (UNESCO), iar după 1990 inițiator și președinte al filialei din România.

A devenit Profesor Honoris Causa al Universității Naţionale de Arte în 2008 și Doctor Honoris Causa al Universității Naţionale de Artă Teatrală și Cinematografică în 2014.

Eveniment realizat în colaborare cu Muzeul Judeţean de Istorie Braşov.

Muzeul de Istorie Brasov

Sus