KEEP READING AND EAT CHOCOLATE: Expoziţia TERAPIA CU ENDORFINE - Ciocolată şi literatură


Ciocolata cea de toate zilele….

Puţini ştiu că banalul consum de ciocolată echivalează unui tratament delicios cu endorfine. Pentru „connaisseurs” endorfinele sunt hormoni cerebrali eliberaţi ca răspuns la o varietate de stimuli, având ca prime consecinţe reducerea stresului şi calmarea senzaţiei de durere provocate de efort şi suprasoclicitare nervoasă.

Aroma delicioasă a ciocolatei pure acţionează instantaneu asupra psihicului, aducând acea senzaţie de confort, euforie şi răsfăţ la sfârşitul unei zile lungi şi provocatoare intelectual. Cunoscute şi ca „moleculele fericirii”, endorfinele asociază plăcerii naturale dată de gustul amărui al ciocolatei şi virtuţi mai puţin cunoscute ale unei terapii interne cu savorile inconfundabile ale acestui produs alimentar miraculos ajuns în Europa abia la începutul veacului al XVI-lea. Consumată cu regularitate şi, pe cât posibil fără prea multe ingrediente suplimentare, ciocolata poate fi un excelent remediu neuropsihic după momente prelungite de studiu sau de utilizare intensivă a calculatorului. În paralel, secreţia de endorfine contribuie la o întărire a sistemului imunitar, ameliorarea activităţii cardiace şi diminuarea stărilor de anemie acută.

Şi mai puţini ştiu, însă, de beneficiile unei terapii externe cu ciocolată, constând într-o energizare şi detoxifiere a unui ten obosit, mai ales în timpul sezonului rece. Mai mult, terapia externă cu ciocolată duce la o catifelare a straturilor superficiale ale pielii, reface şi protejează epiderma, mărindu-i elasticitatea, fiind ideală ca hidratare suplimentară pentru tenul expus la lumina solară puternică, sau pentru cei care lucrează în medii cu aer condiţionat.

Scurt istoric

Între primii beneficiari ai ciocolatei, mayaşii au descoperit acum 2000 de ani că seminţele arborelui de cacao, combinate cu băutura, sunt un adevărat elixir al sănătăţii. La scurt timp, acestea au fost considerate un veritabil simbol al fertilităţii şi longevităţii, fiind incluse în complicatele ritualuri şi ceremonii de nuntă. În timp, ciocolata a devenit simbolul pasiunii, al puterii şi înţelepciunii, iar în prezent cercetătorii sunt de părere că ciocolata poate fi considerată un adevărat tratament naturist pentru inimă.

La rândul lor, aztecii au introdus ciocolata în alimentaţia zilnică, constatând efectele sale asupra tonusului general al organismului şi, nu în ultimul rând, asupra libidoului. În plus, ei considerau că înseşi înţelepciunea şi puterea sunt cele dintâi beneficii ale consumului regulat de ciocolată.

Pe la 1519, ciocolata ajunge să fie cunoscută ca un produs exotic şi pe bătrânul continent. Cei care au adus-o în Europa sunt primii conchistadori care au intrat în contact cu civilizaţiile precolumbiene. Hernan Cortes şi cei care l-au însoţit în campania sa asupra Tenochtitlan-ului (Mexico) au fost fascinaţi nu doar de comorile lui Monctezuma, ci şi de binefacerile consumului de ciocolată….

La curtea regală franceză ciocolata a fost iniţial primită ca un produs miraculos cu virtuţi afrodisiace, fascinând saloanele şi incitându-i pe marii curtezani ai epocii. Cu timpul, ciocolata a devenit şi aici un simbol al iubirii şi spiritului romantic, alimentând o bogată literatură şi artă cu multiple conotaţii erotice.

Sfârşitul de veac XVIII consemnează cea dintâi investiţie industrială în domeniul ciocolatei la Barcelona, transformând un produs mai curând exotic şi exclusiv destinat celor avuţi, într-un produs popular, larg accesibil în întreaga lume.

Invitaţie

Endorfina vedetă - CIOCOLATA, este prezentată în cadrul acestei expoziţii ca materie primă în literatura de specialitate; în albumele de artă şi de expoziţii; în literatura beletristică, ca sursa de inspiraţie, în lucrări ale poeţilor şi scriitorilor din ţară sau străinătate.

Vă aşteptăm cu drag să treceţi pragul bibliotecii şi să faceţi o mică terapie cu endorfine.

Sus