Bibliopolis Iassiensis MMXIV

Colocviul Naţional de Biblioteconomie, Iaşi, 6 – 8 noiembrie 2014

"Biblioteca şi bibliotecarul Mileniului III"

INVITAŢIE DE PARTICIPARE

Zilele Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi oferă oportunitatea unei aşteptate dezbateri privitoare la actualul statut al bibliotecii şi al bibliotecarului. Aflate într-un moment de răscruce socio-tehnologică, instituţia bibliotecii şi profesia de bibliotecar suscită noi evaluări, noi expectanţe, noi proiecţii asupra viitorului unui domeniu – cel al biblioteconomiei -, în faţa căruia stau provocările societăţii cunoaşterii şi ale erei digitale.

Ce reprezintă astăzi biblioteca în viaţa comunităţii şi ce poziţie ocupă în prezent bibliotecarul pe scara prestigiului social? Este aceasta mai degrabă un templu al lecturii pentru cei ce-şi permit răgazul răsfoirii unei cărţi în timpul liber sau austerul scriptorium rezervat celor care au asumat privaţiunile studiului şi cercetării savante? Este mai degrabă un depozit al valorilor şi colecţiilor speciale ori mai degrabă spaţiul informării prin multimedia şi al consultării bazelor de date ştiinţifice?

La rândul său, este bibliotecarul un personaj pitoresc pierdut în labirintul rafturilor excesiv îngreunate de povara manuscriselor, incunabulelor şi publicaţiilor adunate din vremi mai mult sau mai puţin îndepărtate sau intelectualul rafinat, deopotrivă abil în mânuirea calculatorului, dar şi în complicatele practici ale catalogării, indexării şi ordonării unui vast fond bibliografic? Un erudit înrobit de pasiunea desuetă pentru cuvântul tipărit sau un profesionist al mediilor informaţionale, pregătit să înfrunte provocările erei digitale? Iar întrebările pot continua, configurând un nexus problematic căruia colocviul desfăşurat sub auspiciile aniversare a celor 175 de ani de prezenţă a BCU în viaţa culturală a Iaşului încearcă să-i afle măcar parţiale răspunsuri.

În cadrul colocviului vă propunem trei secţiuni tematice pentru dezbateri şi comunicări ştiinţifice:

  • a. Biblioteca şi bibliotecarul în societatea cunoaşterii;
  • b. Tendinţe actuale în teoria şi practica biblioteconomică;
  • c. Biblioteca şi orizontul fără limite al învăţării.

Nu se percep taxe de înscriere, iar lucrările cele mai interesante urmează a fi reunite într-un volum special dedicat acestui eveniment sau vor fi publicate în revista Biblos a BCU-Iaşi.

Vă rugăm să confirmaţi participarea dumneavoastră şi titlul lucrării până la data de 10 octombrie 2014, la adresa directiune@bcu-iasi.ro sau la numărul de telefon 0232.264.245 int 105/110. Aceleaşi date de contact vă stau la dispoziţie şi pentru alte informaţii.

Vă mulţumim şi aşteptăm confirmările dumneavoastră în timp util, pentru alcătuirea programului sesiunii de comunicări.

Invitaţie în format pdf

Sus